23 October 2010

mee wantan tanpa sup n dumpling

 selalu chun makan mee wantan yang dibeli oleh kak ija. dah lama dok teringin nak buat sendiri. tapi banyak la pulak bahan-bahannya. kena ada sup, buat wantan goreng rebus sayur dan sambal belacan. bila pikir-pikir balik, baik beli saja. kalau ada geng ramai-ramai berbaloi la juga nak buat mee ni.

sebab tekak tetiba teringin nak makan, chun sambar juga sepeket mee wantan. cuma tak buat sup dan dumpling. mana sempat dah. untuk gantikan sup, chun buat kuah kicap tu banyak-banyak. jadi tak lah kering sangat mee nanti.

bahan-bahan
  • 2 ketul mee wantan
  • 4 batang bak choy - celur sekejap
kuah kicap
  • 100gm daging - potong nipis
  • 3 bawang putih - potong nipis 
  • 1 cm halia - julienne
  • 1 cawan air
  • perasa - garam, sos L&P, kicap, sos tiram
  • 1 camb. tepung jagung - dibancuh dengan air 
sambal belacan
  • 5 cili merah
  • 1cm belacan
  • 1cm asam jawa - ambil airnya
  • garam dan gula
  1. rebus air hingga mendidih dan celurkan mee wantan. pastikan air banyak supaya mee tidak melekat. kacau untuk menghilangkan kanji pada mee selama 5 minit. 
  2. angkat dan basuh dibawah air mengalir. toskan.
kuah kicap
  1. tumis halia dan bawang putih. masukkan daging dan kacau hingga air daging kering. 
  2. masukkan air dan semua bahan perasa. masak hingga daging empuk. 
  3. tuang sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. 
sambal belacan
  1. blender semua bahan hingga lumat.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...