20 October 2010

laksa goreng

bila dah laksa banyak lagi, nak makan pon dah muak, maka goreng lah laksa tersebut. nescaya anda akan makan dan makan lagi :P sebab tekstur laksa yang licin, laju jer mengunyah dan masuk ke tekak. guna saja ramuan untuk mengoreng mee atau bihun, cuma tukar dengan laksa saja sebagai bahan utama.

letak banyak-banyak sayur, lagi la laju garpu tu menyuap. ni laksa goreng versi chun.

bahan-bahan
  • lebihan laksa, setengah bungkus rasanya. 
  • 200gm daging - potong nipis
  • cili kering 
  • 2 bawang besar
  • 1cm halia 
  • 2 bawang putih
  • sedikit belacan
  • perasa - garam, gula, sos L&P, black pepper
  • kicap
  • bak choy
  • daun bawang
  1. blender cili, bawang, halia dan belacan. tumis hingga naik minyak. 
  2. masukkan daging dan goreng hingga daging masak. letak sedikit air, kicap dan bahan perasa. 
  3. masukkan laksa dan goreng hingga sebati. 
  4. bila hampir masak, masukkan sayur-sayur. 
* bak choy merupakan salah satu cruciferous vegetable - means a well proven anti cancer action.

1 comment:

suri solehah said...

eh macam2 depa mereka ye...tiba2 i rasa teringin nak cuba gak

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...