yang best nya roti pizza ni masih lembut bila dah sejuk. senang saja nak buat rupanya. tak mengotorkan meja untuk uli tepung. lepas perap sejam, terus tekan dalam loyang. bila dah letak semua bahan topping, chun dapati elok biar pizza ni selama 30 minit baru bakar. nanti lagi gebu roti tu naik.
chun kopipes resepi kat sini jer.
Bahan Doh:-
- 250 g tepung roti (high protein flour) chun guna tepung gandum
- 130 ml air
- 1/2 camca teh garam
- 1/2 camca besar gula
- 1 camca teh yis (instant yeast)
- 1 camca besar madu
- 1 camca besar lemak sayur (shortening)
- 2 camca besar minyak zaitun
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 camca teh oregano kering
sos pizza
cara paling senang beli je sos spageti dalam botol tu. nak guna sos cili atau sos tomato pon boleh. tapi sebab kami semua terlebih rajin, kami try buat sos sendiri.
bahan-bahan
- 1 tin kecil tomato puri
- 8 biji tomato - blender
- 3 bawang putih
- 2 bawang besar
- 2 daun bay
- 1camb oregano
- garam, gula
- 2camb minyak zaitun
- bawang dipotong dadu dan tumis dengan minyak zaitun sampai layu.
- masukkan tomato yang di blender dan tomato puri, daun bay serta oregano.
- masak dengan api perlahan selama 20 minit. masukkan garam dan gula.
- sosej
- capsicum
- cendawan butang segar
- keju mozarella
4 comments:
mai kalau myak zaiton tak dak takleh ganti minyak lain ke???
boleh ja. yg penting oregano kena ada. baru bau pizza tu naik
sedapnyer, ana pun dah lama tak buat piza
resepi ni senang ja.tak nyusahkan nak uli lama2. jom semua try :D
Post a Comment