25 October 2010

pizza

 pizza menarik ni hasil skodengan dari blog cik mat gebu. sebab tu kot pizza pon gebu macam mat :) ni projek bertiga. cik ton dan cik zah sama-sama nak belajar buat kek dan pizza. chun pun dah berkurun tak buat pizza. buat betul-betul ikot resepi, alhamdulillah menjadi juga.

yang best nya roti pizza ni masih lembut bila dah sejuk. senang saja nak buat rupanya. tak mengotorkan meja untuk uli tepung. lepas perap sejam, terus tekan dalam loyang. bila dah letak semua bahan topping, chun dapati elok biar pizza ni selama 30 minit baru bakar. nanti lagi gebu roti tu naik.
chun kopipes resepi kat sini jer.
Bahan Doh:-
  • 250 g tepung roti (high protein flour) chun guna tepung gandum
  • 130 ml air
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca besar gula
  • 1 camca teh yis (instant yeast)
  • 1 camca besar madu
  • 1 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 2 camca besar minyak zaitun
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1 camca teh oregano kering
UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.

sos pizza
cara paling senang beli je sos spageti dalam botol tu. nak guna sos cili atau sos tomato pon boleh. tapi sebab kami semua terlebih rajin, kami try buat sos sendiri.
bahan-bahan
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 8 biji tomato - blender 
  • 3 bawang putih
  • 2 bawang besar
  • 2 daun bay
  • 1camb oregano
  • garam, gula 
  • 2camb minyak zaitun
  1. bawang dipotong dadu dan tumis dengan minyak zaitun sampai layu.
  2. masukkan tomato yang di blender dan tomato puri, daun bay serta oregano.
  3. masak dengan api perlahan selama 20 minit. masukkan garam dan gula. 
bahan topping - bergantung kepada pilihan masing-masing.
  • sosej
  • capsicum
  • cendawan butang segar
  • keju mozarella

4 comments:

suri solehah said...

mai kalau myak zaiton tak dak takleh ganti minyak lain ke???

cek chun said...

boleh ja. yg penting oregano kena ada. baru bau pizza tu naik

ana ayesha said...

sedapnyer, ana pun dah lama tak buat piza

cek chun said...

resepi ni senang ja.tak nyusahkan nak uli lama2. jom semua try :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...