15 October 2010

daging masak kicap

daging ni memang la paling cepat dan mudah dibuat. lebih-lebih lagi untuk orang yang bekerja sekerat hari macam chun ni. perut dah lapar. tak leh nak tunggu lama-lama. kalau nak cepat lagi, beli la daging bahagian batang pinang tu. ari tu masa ke pasar malam, kebetulan jer ada daging bahagian ni. sebab harga pon sama, jadi chun ambik la rm10. konon-konon nak buat mee kuah segala. sampai la tak buat-buat.

jom tengok dulu bahan-bahan nak buat daging mudah ni. rasanya semua orang pandai buat masak kicap nih. tak kisah la apa pon. daging ka, ayam ka, hatta ikan sekalipun. bahan mungkin berbeza dan mengikut apa yang ada dalam peti sejuk saja. 

bahan-bahan
  •  200gm daging - potong nipis sebesar 2 jari.
  • 2 inci halia - potong nipis
  • 2 bawang besar - potong bulat
  • 2 tangkai dau bawang - potong 1 inci panjang
  • 1 serai - potong nipis
  • 1 cili merah - potong  serong panjang
  • kicap
  • garam, black pepper, sos L&P 
  1. panaskan sedikit minyak. goreng serai dan halia.
  2. masukkan daging dan goreng hingga hampir masak. masukkan sedikit air. 
  3. masukkan kicap, bahan perasa dan bawang. kacau hingga masak dan hampir kering airnya.
  4. akhir sekali masukkan daun bawang dan kacau sekejap saja, angkat.

4 comments:

ana ayesha said...

masak kicap ni kebanyakan org suka sebab ada kicap

chun letak serai - yg ni lain sikit dr yg biasa ana masak

cek chun said...

mulanya sebab nak habiskan stok. bila dah masak, rasa boleh tahan gak. tu yg start guna tu

me.myself.dan.aku said...

cek chun, L&P sos selalu jumpa takde tanda halal, hang beli kat mana?...

cek chun said...

kat tesco

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...